ADD ja bipo – epäilyttää

Tätä kirjoittaessa kuuntelin Horrorpopsia.

En muista, oonko kertonut täällä, mutta edellinen sosiaaliohjaaja epäilee mulla keskittymis- ja tarkkaavaisuushäiriö ADD:tä (pahoittelut, jos virallinen nimi meni väärin). Sen oon kertonut täällä, että lääkäri epäilee mulla bipoa. Ihan on sukurasitteet ja oireet mukana. Hoitaja sen sijaan sanoo, että mulla ei ole kumpaakaan, vaikka testejä ei ole tehty. Se on jokseenkin outoa. Tietääkseni ainoat testit, mitkä on tehty, on persoonallisuustestit, joissa on katsottu olisiko mulla persoonallisuushäiriö(i)tä. No, mikä oli lopputulema? Olen kuulemma riippuvainen persoona ja tarvitsen kuulemma kohtuuttomasti tukea eri päätöksiin. Tästä asiasta olen eri mieltä. Jep, tarvitsen kyllä tukea isoihin päätöksiin, mutta en käyttäisi sanaa kohtuuton.

(Lisäinfoa ADD:stä ja ADHD:stä löytyy näiltä sivuilta: adhdtutuksi.fi , aivoliitto.fi ja adhd-liitto.fi .) Mutta kopioin Aivoliiton sivuilta suhteellisen pitkän pätkän tekstiä ADD:stä. Tässäpä osa: ”Add on yksi adhd:n kolmesta ilmenemismuodosta. Siinä oireet painottuvat tarkkaavuuden säätelyn vaikeuksiin (vaikeus suunnata ja ylläpitää tarkkaavuutta, vaikeus vaihtaa tarkkaavuuden kohdetta tarvittaessa, häiriöherkkyys, taipumus lykätä aloittamista jne.).

Impulsiivisuutta voi ilmetä joissakin tilanteissa, mutta ei yhtä usein tai laajasti kuin yhdistetyn tyypin ilmenemismuodossa (adhd). Aktiivisuuden säätelyn vaikeus voi painottua aliaktiivisuuteen. Usein add:ssä on myös toiminnanohjauksen ongelmia. Add voi vaikuttaa myös esimerkiksi sosiaalisten taitojen käyttöön ja tunnesäätelyyn. Hoidossa painottuvat tarkkaavuuden tukemisen keinot, toiminnanohjauksen tuki jne. Lääkehoidossa käytetään samoja lääkkeitä kuin muutenkin adhd:ssä.” (Lähde: Aivoliitto).

Lääkäri ei oo sanonut mahdollisesta ADD:stä mitään, en ole kylläkään kysynyt mielipidettä. Mun pienen maakuntamatkailun jälkeen otan yhteyttä hoitajaan ja pyydän käyntiä psykologille, jos tämä suostuisi ottamaan mut vastaan. Haluaisin todellakin tietää, onko mulla jonkinsortin tarkkaavaisuushäiriötä. Toinen asia, minkä tahtoisin tietää, on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Se on mulla sukurasitteenakin ja jonkinsortin tieto lisäisi helpostusta. Tuskin tää ajatus tuskaa lisäisi. (Lisäinfoa mieli.fi , mielenterveystalo.fi sekä terveyskirjasto.fi). En ala itse tiivistämään, etten puhu läpiä päähäni vahingossa. Vaikka tiedän pääpiirteittäin, miten sairaus ilmenee. Kuitenkin, olisin valtavan kiitollinen, mikäli psykologi ottaisi mut vastaan. Saisin selvyyttä asioihin, olipa vastaukset mitä hyvänsä.

Oon kuitenkin itse sitä mieltä, että bipolaarihäiriö löytyy, sillä oireet viittaa niin vahvasti siihen. En tiedä, mitä muutakaan se olisi. Enivei… Mukavaa viikonloppua!

~ Hilda

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s